Hoe je beter kan gaan zitten….

Paard & Plan Dressuur

Het jij een goede houding op het paard? Rechtop? Ja? Nou, dan zit je (letterlijk) goed toch? Dat dacht ik zelf in ieder geval, maar viel dat even tegen…

In de Ruiter Fit Training integreren we oefeningen en principes uit de Tai-Chi. Onze coach Carla is Tai Chi instructrice en vertelt hoe je jou ideale houding kunt oefenen. Een goede zit, in balans en soepel meebewegend, geeft jouw paard de ruimte om in ontspanning te kunnen bewegen!

Wil jij ook ervaren hoe jouw houding en zit van invloed zijn op jouw paard? Geef je nu op voor een gratis proefles of voor de zaterdag middag workshops!

Zelf train ik mee met de Ruiter Fit Trainingen op zaterdagmiddag in Arnhem. Mijn eerste training van Carla was confronterend. Ik moest rechtop gaan staan. “Ga maar staan zoals je ook op je paard zit”… Oke, makkelijk dacht ik. Ik heb immers altijd goede cijfers voor houding en zit en als ik foto’s of video’s van mezelf bekijk vind ik dat ik aardig rechtop zit. Het ziet er best mooi uit, al zeg ik het zelf :-).

Ik leerde van Carla dat rechtop bij mij eigenlijk “naar achteren hangen was”. Om het nog maar niet eens te hebben over de spieren die ik hierbij verkeerd aanspande. Die spieren die ik eigenlijk moet ontspannen om soepel te kunnen meebewegen met mijn paard. Ik moest oefenen om te ontspannen in aanspanning. Nu merk ik dat ik door het ontspannen en aanspannen van de juiste spieren beter kan zitten en mijn paard ook meer gaat ontspannen! Wauw, bijzonder om die wisselwerking te ervaren!

Tips van Ruiter Fit coach Carla om beter te gaan zitten:

  • Houd je staartbotje omlaag: je onderbuik span je hierbij ligt aan, alsof je die naar je navel optrekt
  • Houd tegelijkertijd je kruin omhoog: rek je wervel voor wervel uit, je kruin richt je naar boven
  • Laat je armen los langs je zij hangen, ellebogen ter hoogte van je navel
  • Laat jouw enkels, jouw veerpunt /scharnier zijn. Voel hierbij je voet in de beugel, maar ga niet duwen.
  • … en last but not least: ontspan je billen!