Hoe goed ben je?

Paard & Plan Dressuur, Ontwikkelplan

Het is best confronterend en zelfs een beetje eng misschien om na te denken over jouw eigen rijden. Maar het is juist heel belangrijk als je wilt verbeteren om ECHT kritisch te zijn naar JEZELF. De meeste topruiters zijn aan de top gekomen omdat zijn leren van hun fouten en zich keer op keer afvragen; wat kan ik goed en wat kan nog beter?

Soms kan jouw eigen beeld heel anders zijn dan dat van een buitenstaander. Wie heeft er nooit eens gehad dat punten op een wedstrijd veel hoger of lager uitvielen dan je had voorspeld? Of wie heeft er nooit eens gehad dat jouw instructeur roept “benen stil houden” terwijl je niet eens wist dat je ze bewoog? In dat geval: meten = weten…. Met behulp van meetinstrumenten (hartslagmeter, teugeldrukmeter, flexchair) en van videobeelden kan je makkelijker en sneller jouw verbeterpunten herkennen.

Als je gaat kijken naar jouw sterke punten en verbeterpunten dan gaat het bijvoorbeeld over jouw houding en zit, ruiterfitheid en de manier waarop je hulpen geeft. Daarnaast kan je ook kijken naar de meer subjectieve (psychologische) kant van het rijden, bijvoorbeeld naar de manier waarop jij reageert in moeilijke situaties of de manier waarop je omgaat met spanning. Kan jij onder elke omstandigheid je geduld bewaren en geef je dan nog steeds gedoseerde hulpen? Ook is jouw kennisniveau van belang. Kan jij bijvoorbeeld uitleggen hoe je de hulpen geeft voor een goede wending?

Kortom: een gezonde doses zelfreflectie helpt je op weg naar jouw paardrijdoel!
Ga zelf aan de slag met behulp van onderstaande oefening of neem contact met mij op voor het maken van een persoonlijke analyse!

OEFENING:
Het benoemen van verbeterpunten voor je eigen rijden is moeilijk, maar geloof het of niet, de meeste mensen hebben nog meer moeite met het benoemen van hun sterke punten! Probeer het maar eens…. Noem iets waar je goed in bent als het gaat om:

  • Het geven van hulpen

  • Jouw houding