Rijden met een hartslagmeter

Paard & Plan Dressuur, Ontwikkelplan

 

Het is wetenschappelijk aangetoond: mensen die doelen stellen en een plan maken, bereiken meer dan mensen die dat niet doen. Zelfs als ze hun specifieke doel niet halen, bereiken doelenstellers nog steeds méér. Het is belangrijk dat je doelen specifiek en meetbaar zijn en daar kan een hartslagmeter voor paarden je bij helpen!

Op zaterdag 22 augustus kan je zelf rijden met een hartslagmeter!

Dan organiseert Paard&Plan in samenwerking met Suzanne Pen een workshop “rijden met hartslagmeter”.
Meer informatie: kijk bij het facebook event of
  neem contact op
Geef je hier meteen op!

 

polarflowmapsM400 (1).fwMijn naam is Suzanne Pen en vanuit mijn jarenlange ervaring in de internationale endurancesport help ik ruiters bij het verbeteren van de conditie van hun paard. Het werken volgens een plan en trainingsschema is essentieel en de hartslagmeter is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Ook heb ik een online trainingslogboek voor paarden ontwikkeld. Daarmee plan je je training, monitor je de voortgang en krijg je inzichten om je training te verbeteren en je doelen te behalen. In dit blog vertel ik je graag hoe je je plan verbetert met een hartslagmeter voor paarden.

Door conditietraining voor je paard in je plan te verwerken, vergroot je de prestaties en verklein je de kans op blessures. Dat draagt natuurlijk bij aan het behalen van je doelen! In het weblog van Equilog kun je meer lezen over de redenen voor conditietraining, de manieren waarop je de verschillende delen van fitheid kunt trainen en het maken van een trainingsschema.

Een hartslagmeter geeft je objectieve cijfers over de conditie van je paard. Deze cijfers kun je gebruiken bij stap 2 van het ontwikkelplan om te bepalen wat de status is van de conditie van je paard. Bij stap 4 van het ontwikkelplan gebruik je nieuwe hartslagdata om te evalueren of je training gewerkt heeft.

Bij beide stappen voer je een test uit met de hartslagmeter. Door bijvoorbeeld 5 minuten te galopperen met een hartslag van 140 slagen per minuut. Daarna stap je tot de hartslag naar 80 slagen per minuut gedaald is. Achteraf analyseer je de gemiddelde snelheid tijdens deze test en de tijd die het kostte om in stap 80 slagen per minuut te bereiken.

Na training van het uithoudingsvermogen kan je paard een hogere snelheid halen bij dezelfde hartslag en zal de hartslag sneller dalen als je weer gaat stappen.Bovenstaand voorbeeld is geschikt voor paarden die al een redelijke conditie hebben. Bij jonge of onervaren paarden kun je de test uitvoeren met een lagere hartslag.

Op website van Equilog vind je meer informatie over het rijden met een hartslagmeter voor paarden. Wil je hulp bij het verbeteren van de conditie van jouw paard? Neem dan gerust contact op met Suzanne Pen.

 

©Paard & Plan.  Dit artikel is geschreven door Suzanne Pen, Equilog. Dit artikel mag – in geen enkele vorm-  worden vermenigvuldigd zonder toestemming van de hierboven genoemde auteur en/of Paard&Plan.