Beter rijden begint bij jezelf!

Zijn onderstaande symptomen misschien herkenbaar? Dan is er werk aan de winkel voor jou!

Aan het eind van een intensieve training:

  • Kan ik moeilijk stil zitten
  • Kost het mij moeite om mooi rechtop te blijven zitten
  • Gaan mijn benen “flapperen”
  • Kan ik mijn ademhaling moeilijk controleren
  • Geef ik mijn hulpen ongecontroleerd
  • Heb ik het idee dat ik heel veel tegelijk moet doen

Ik zal eerlijk toegeven dat bovenstaande voor mij in ieder geval wel herkenbaar is, zeker als ik les heb gehad. Ik moet me aan het eind van een intensieve training erg concentreren op mijn eigen lichaam om bovenstaande in goede banen te leiden. Het lijkt alsof niks meer “vanzelf” goed gaat. Het is dan natuurlijk al helemaal moeilijk om ook nog te voelen wat mijn paard doet, laat staan netjes te corrigeren wat mijn paard verkeerd doet. 

Het zit zo: aan het eind van een les (waarin je toch altijd net iets harder je best doet dan in een training zonder instructeur) ontstaan er wel eens misverstanden of strubbelingen tussen paard en ruiter. Het paard wordt tegen het eind van de les namelijk ook moe; hij blijft minder voorwaarts en actief uit zichzelf, loopt daardoor niet meer in balans en wordt hierdoor wellicht wat zwaarder in de hand. En juist op dat moment wordt ook de ruiter moe….  en juist op dat moment heeft het paard een ruiter nodig die hem helpt: een ruiter die licht zit, in balans zit en duidelijke, gedoseerde hulpen geeft…. en juist dat kan een ruiter niet meer als hij moe is… De zogenaamde vicieuze cirkel is hiermee een feit.

Blijkbaar haalt mijn paard mij in en is er voor een ruiter meer nodig dan alleen paardrijden om beter te worden. Er moet (zonder paard) getraind gaan worden. Naast een goede algemene conditie om het paardrijden mekkelijk vol te houden zijn er aspecten die speciaal voor een ruiter van belang zijn (en voor andere sporters minder). Bij paardrijden gaat het bijvoorbeeld om een goede coördinatie en een goede balans. Een goede balans komt onder andere voort uit een goede core stability of rompstabiliteit. Hoe beter jouw rompstabiliteit, hoe langer jij in balans en mooi rechtop kunt zitten. Er is werk aan de winkel als je dit herkent: werk aan jouw eigen ruiterfitheid!